keskiviikko 1. helmikuuta 2017

On se jännää

Keskiviikkona lyöttäydyin viidenneksi ratsastajaksi tunnille, joka sattui olemaan kavalettitunti. Ratsutoiveiksi olin pistänyt Akun, Tupun ja Gian, jonka sitten lopulta sain. Gialla olenkin mennyt ennen tätä tuntia vasta kuusi kertaa.

Ensimmäisenä tehtävänä tulimme ravissa kahta puomia ympyrän kaarella. Gia ravasi sinällään ihan hyvin, mutta pääsi vähän jarruttamaan puomeja kohti. Yritin sitten tsempata sitä, mutta pyyntöni jäi hieman myöhäiseksi. Gia vähän sekosi askeleissaan, kun komensin sitä viime hetkellä eteen. Tämän jälkeen tajusin pyytää parempaa ravia aikaisemmin, jolloin puomitkin ylittyivät ihan hyvin. Eri suunnissa ei ollut kovin suurta eroa. Ehkä oikeassa kierroksessa sai kuitenkin vähän tarkemmin pitää Gian oikeilla raiteilla sisäpohkeen avulla.

Seuraavaksi tulimme laukassa samat puomit nyt kavaleteiksi nostettuina sekä vielä ympyrän toisella puoliskolla olleen yksittäisen kavaletin. Ponnistuspaikat olivat paikoin hukassa, ja Gia ratkaisi tilanteen useimmiten venyttämällä askelta. Kavalettien väliin meni kaksi askelta. Ne sopivat ihan hyvin, kun ratsastin kavaletit keskikohdan sijasta hieman ulompaa. Gia alkoi myös hoksata olevansa hyppytunnilla, vaikka menimmekin sen tasolla risuja. Askeleeseen tuli kuitenkin enemmän tarmoa. Oikeassa kierroksessa sain nyt vielä selvemmin hakea sisäpohjetta läpi, ettei Gia vähän painanut siitä läpi.

Sitten tulimme muutamia kertoja ravilähestymisellä lävistäjällä olleen puomin ja kavaletin. Gia ravasi mukavan innokkaasti ja tuli tehtävälle aina hyvin. Yritin kertoa katseellani sille toivotusta laukasta eli vasemmasta, mutta Gia nappasi sen vain kertaalleen. Muina kertoina se korjasi itse väärän laukan lennosta myötälaukaksi. Tässä vaiheessa Gia alkoi jo vähän "nakella niskojaan", ihan kuin kertoen olevansa valmis oikeille esteille niiden risujen sijasta. Oli hauska nähdä, kuinka se selvästi alkoi innostua hommasta ja syttyä.

Lopuksi yhdistelimme tehtävän pieneksi radaksi: vasemmassa laukassa aiemmin hyppäämätön kavaletti lävistäjällä, siitä pääty-ympyrällä kavaletti, seuraavaksi ympyrän kaarella olleet kaksi kavalettia, ympyrän kaarella taas yksittäinen kavaletti, siirtyminen raviin ja ravilähestymisellä ponnistuspuomilla varustettu lävistäjäkavaletti ja vielä lopuksi ympyrän kaarella olleet kavaletit vasemmassa laukassa. Ensimmäiselle kavaletille tuli hassu jarrutushyppy, kun Gia kehtasi tollottaa kavaletilla olleita pehmopuomeja. Matka kuitenkin jatkui toivotusti oikeassa laukassa. Yksittäinen kavaletti meni ihan hyvin, samoin ympyrän kaaren kavaletit kahdella askeleella. Niiden jälkeen tulimme taas yksittäin kavaletin, joka sujui nyt hyvin. Sen jälkeen siirryimme raviin ja tulimme lävistäjäkavaletin ponnistuspuomilla. Gia eteni hyvin ja hyppäsi kavaletin sujuvasti. Laukka tosin tuli vasemman sijasta oikeana, mutta Gia korjasi sen itse. Siitä jatkoimme vielä ympyrän kaarella olleet kavaletit vasemmassa kierroksessa, ja ne menivätkin ihan hyvin. Pieni ratamme oli siinä.

Loppuravissa yritin vielä vähän pehmitellä ja rauhoitella Giaa, joka oli jo kovasti hereillä. Siitä irtosi oikein energistä ravia, joskin se vähän hiihteli oman mielensä mukaan. Eipä näyttänyt 18 vuotta juuri painavan. Kavalettitunti Gian kanssa meni mukavasti, mutta kyllä minua kehtasi vähän jännittää. Kilttihän se Gia on eikä taida kummempia tehdä niitä pieniä pörhistymisiä laskematta. Näemmä se hyppääminen on tällä hetkellä minulle vähän jännää jokaisella ratsulla. Joka tapauksessa Gialla oli kiva mennä. Seuraavaksi toivon sitä kyllä koulutunnille, niin pääsen etsiskelemään sen säätöjä ilman hurjan jänniä hyppyjä.