tiistai 17. helmikuuta 2015

Asetusten askartelua

Tallinmäen tiistain koulutunnilla pääsimme Jetin kanssa askartelemaan niin myötä- ja vasta-asetuksia kuin laukannostoja käynnistä. Ratsukoita tunnilla oli yhteensä viisi. Kenttä oli vähän edellisviikkoa parempi, mutta laukkaaminen jätettiin silti vielä vähäiseksi.

Alkuverryttelyn ravissa opettaja kertaili istunta-asioita ja muistutti minua pitämään pohkeet koko ajan tuntumalla. Sain korjattua pohkeideni paikkaa paikoin hyvin, mutta tein sen edelleen jotenkin väärin. Nimittäin aina, kun sain pohkeet tuntumalle, koko muu istunta jännittyi. Tämän huomion jälkeen aloin rentouttaa tietoisesti istuntaani ajattelemalla jalat ja muun kropan toisistaan irrallisiksi. Näin en siis ainakaan mielikuvissani antanut jalkojen korjauksen vaikuttaa muuhun kroppaan. Tämä ajatus tuntui auttavan hieman.

Treenasimme myötä- ja vasta-asetuksia käynnissä ja ravissa niin pitkillä sivuilla kuin pääty-ympyröillä. Ideana oli saada hevosia rentoutumaan ja pyöristymään viimeistään sitten, kun vasta-asetuksesta palattiin joko myötäasetukseen tai kokonaan suoruuteen. Vasta-asetukset sujuivat mukavasti oikealle, kun taas vasemmalle ne olivat tihkaampia. Jetti hoksasi tehtävän jujun nopeasti ja tarjosi mukavan rentoja ja pyöreitä hetkiä rauhassa tehtyjen asetusten avulla. Vasta-asetuksesta oli apua etenkin oikeassa kierroksessa, jossa olen antanut Jetin alkaa liirailla ulos. Kun en voinut vasta-asetuksen ansiosta vääntää hevosta ylimyötäasetukseen, oli ulkopuoli kummasti paremmin hallussa. Kun lisäsin siihen vielä oman istuntani korjausta, saimme muutamia ihanan vaivattomia ympyröitä oikealle. Kun asetukset alkoivat sujua, sai tehtävään ripotella oman mielen mukaisesti pieniä temponvaihteluita. Ne sujuivat ihan kohtuullisesti.

Asetusaherruksen jälkeen poimimme sen tarjoaman pyöreyden ja pyrimme jalostamaan sen käynnistä tehtyihin laukannostoihin. Sain Jetin pyöristymään nätisti, mutta se tahtoi kadota aina noston aikana. Yritin ajatella kädet tasaiselle tuntumalle, mutta jotenkin Jetti pääsi tekemään nostot aina hieman jännittyen. Sain kuitenkin laukkapätkän aikana palautettua pyöreyttä hieman, joten se lohdutti. Harmitti kuitenkin, kun en tajunnut, missä ongelma piili. Tämä tehtävä olisi ollut hyvä nähdä videolta. Itsestä tuntui, että nostot menivät liki väärinpäin olevalla hevosella, mutta opettajan palaute oli positiivisempaa. Muutamat nostot olivat kuitenkin takapään osalta aika kivoja. Jetti selvästi ponnisti laukkaan eikä valunut pyydettyyn askellajiin. Itselleni voin antaa plussaa siitä, että maltoin istua nostokohdissa kohtuullisesti. Bravuurini on joko pusertaa hevosta istunnalla tai sitten "avittaa" nostoa soutamalla itse satulassa. Nyt vältin pahimmat karikot molemmista, jeij!

Loppuraveissa teimme vielä vähän temponvaihteluita. Varsinaista keskiravia ei haettu, mutta jotain sen kaltaista kuitenkin. Jetti toimi tässä vaiheessa mukavasti. Opettaja kehui Jetin ravanneen ryhdikkäänä, ja siltä se kyllä hyvinä hetkinä tuntui. Sain tehtyä temponlisäyksen mukavasti pala kerrallaan, mikä varmasti auttoi säilyttämään Jetin tasaisena. Tässä tehtävässä sain taas vihiä siitä, miltä Jetin tulisi tuntua esimerkiksi kouluaitojen sisäpuolella. Ehkä vielä jokin päivä saan tuosta samasta fiiliksestä kiinni, ja pääsemme Jetin kanssa esittämään oikein asiallisen kouluohjelman.