sunnuntai 16. maaliskuuta 2014

Ruusuke ja kokemusta

Sunnuntain kisapäivä jatkui koulukisojen jälkeen ABC Ratsastajien seuraestekisoilla. Ratsunani oli tietysti Puppe, ja luokkavalintani olivat 70 ja 90 senttiä. Molemmissa arvostelu oli 367.1. Tiesin 70 sentin radan sujumisen vaikuttavan siihen, starttaisinko 90 senttiä, mikä loi enemmän ja vähemmän sopivasti painetta. 70 sentin luokassa olin 11. lähtijä, kun lähtöjä oli yhteensä 26. 90 sentissä puolestaan lähtöjä oli 20, ja minun vuoroni oli kuudes. 70 sentissä oli yhteisverryttely ja 90 sentissä taas verryttelyryhmät. Molemmat verryttelyt sujuivat loppujen lopuksi ihan ok, kunhan vain muistin pistää Pupen etenemään reippaasti.

70 ja 90 sentin luokkien ratapiirros.
70 sentin radan alkupuoli lähti vähän hitaasti käyntiin. Ykkönen ylittyi ihan ok, mutta suoralla linjalla olleet kakkonen ja kolmonen menivät vähän töksähdellen. Niiden väliin tuli myös seitsemän askelta, kun kuusi olisi ollut sujuvampi valinta. Neloselle Puppe myös jarrutti vähän, vaikka koetin hoputtaa sitä liikkumaan. Laukan se kuitenkin vaihtoi nätisti hypyssä oikeasta vasemmaksi. Viitosena ollut trippeli ylittyi jo aika mukavasti, vaikka laukka ei vaihtunutkaan hypyssä vasemmasta oikeaksi. Yritin jarrutella Puppea, mutta pidätteet eivät menneet läpi, ja niin tulimme kuutoselle ristilaukassa, kunnes Puppe ennen estettä vaihtoi itsensä takaisin vasempaan laukkaan. Itse este ylittyi ihan ok. Laukka tosin pysyi hypyssä vielä vasempana enkä taaskaan saanut korjattua sitä, vaikka matkaa perusradan viimeiselle tehtävälle eli laukka-askeleen välillä olleelle sarjalle oli vaikka kuinka. Niinpä tulimme sarjalle taas ristilaukassa (voi nolous!). Kannustin Puppea äänellä, ja se onneksi selvitti sarjan ja sai kavionsa järjestykseen eli vasempaan laukkaan.

Uusinnan ensimmäinen este eli numero 8 ylittyi ihan hyvin samoin kuin seuraavakin este. Puppe laukkasi nyt sujuvasti, joten tohdin suunnata kympille pientä oikoreittiä myöten ja kääntää esteelle vähän tiukemmin. Puppe hyppäsi trippeliesteen ongelmitta, mutta laukka jäi taas vaihtumatta. En ehtinyt alkaa säätää sitä, vaan luotin ratsun selviytyvän niin kuin se onneksi tekikin ja ylitti esteen numero 11 puhtaasti korjaten itsensä kokonaan oikeaan laukkaan. Edessä oli enää viimeinen este uusinnasta, ja sekin ylittyi puhtaasti, jes! Olin tyytyväinen rataan, vaikka arvelin meidän olleen aika hitaita. Olimme myös vielä siinä vaiheessa luokkaa, että takanamme oli monta ratsastajaa kärkkymässä ruusukkeita, joten en tohtinut toivoa mitään ylimääräistä. Sen sijaan keskityin fiilistelemään ihan asiallista suoritusta ja sitä, että sen perusteella sain starttiluvan myös 90 senttiin.

Puppe tähtää esteelle 7a, kun este 2 olisi vuorossa.
90 sentin kisaradalle lähdimme köpöttelylaukalla, jota en tajunnut radalla ollessani. Ykkösesteelle ponnistuspaikka ei sattunut yhtään, ja Puppe ponkaisi sille kauempaa. Jäin matkasta, mikä sekoitti pakan kokonaan. Jäin myös roikkumaan sisäohjaan kiinni, jolloin Puppe-raukka luuli meidän lähtevän oikealle ja alkoi katsella sarjaesteen a-osaa sillä silmällä, että se olisi seuraava este. Eihän se tietenkään ollut, jolloin eteen pölähtänyt kakkoseste ja puskeva kuski sekoittivat puolestaan Pupen pakan niin, että se kielsi esteelle. Radan toiselle esteelle vieläpä, voi jee. Sain pienen paniikkikohtauksen, kun ehdin ajatella, että tulee vielä toinen kielto ja siitä hylkäys. Sain itseni kasaan aika vauhdilla, vaikka uudessa lähestymisessä kesti tovi. Puppe ei vieläkään ollut ihan tietoinen hypättävästä esteestä, mutta melkoisella nohittamisella se päätti pelastaa kuskinsa ja mönki liki paikaltaan esteen yli. Kiitos, Puppe!

Viitosta eli trippeliä ylittämässä.
Esitimme taas suoralle linjalle seitsemän askelta, mutta pääsimme kolmosesta hitusen paremmin yli. Neloselle tuli taas pieni jarrutus, mutta matka jatkui siitä huolimatta laukan vaihtuessa hypyssä. Viitonen meni ok, mutta laukka ei vaihtunut taaskaan enkä saanut sitä korjattua. Puppe ei suostunut jarruttamaan, ja aika ehti loppua kesken uuden esteen tullessa vastaan. Kuutonen ylittyi ristimökellyksestä huolimatta ihan ok, ja Puppe vaihtoi siinä itsensä vasempaan laukkaan. Nyt jämäkillä jarrutuksilla sain Pupen raviin ja korjattua laukan oikeaksi ennen kuin suuntasin sarjalle. Laukka ei pyörinyt vieläkään, joten askeleen sarjavälin tahkosimme kahdella askeleella. Puppe oli onneksi kilttinä ja pelasti kuskin tässäkin kohtaa. Suorituksemme päättyikin tähän, sillä kiellosta koituneet neljä virhepistettä katkaisivat tiemme toiselle vaiheelle. Harmi! Ehkä ensi kerralla tajuan ratsastaa laukan sujuvaksi enkä köröttele niin kuin nyt.Lopullinen tulos 70 sentin luokassa oli sininen ruusuke eli Puppe liidätti meidät hienosti toiselle sijalle puhtaalla radalla ajalla 29,87. Voittajaksi kirmasi vikkelä poni ajalla 27,85, ja kolmanneksi tulleelle kellotettiin aika 30,75. 90 sentin luokassa perusradan neljällä virhepisteellä olimme sijalla 16/20. Kisapäivä oli neljästä virhepisteestä huolimatta kiva, ja alan tosissani tykätä Pupesta. On se vain kiva ja kohtuullisen anteeksiantava ratsu ja tuntuu sopivan minunlaiselleni ratsastajalle. On mukava huomata, ettei se 90 senttiä ole enää korkeutena paha, mutta siinä joutuu jo oikeasti ratsastamaan. En voi enää suihkia menemään niin kuin pienemmillä korkeuksilla. Olen kuitenkin tyytyväinen suoritukseen, sillä stopin jälkeen sain kasattua itseni, ja olihan tämä vasta kisaurani kolmas 90 senti luokka ja samalla ensimmäinen seuratasolla. Ei muuta kuin lisää treeniä, niin eiköhän tämä tästä parane.

Videoista kiitos Alekseille! Kuvat napattu videoilta. Myös Kaisa ja Nora olivat kisaamassa, joten lukaiskaahan heidänkin kisakuulumisensa.